Toiduhügieenikoolitus
Õppekava nimetus: | Toiduhügieenikoolitus
Toiduhügieeni koolitus on ette nähtud toidukäitlejatele Toiduseadusega ning Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusega nr. 852/2004 (29.04.2004) toiduainete hügieeni kohta. |
Õppevaldkond: | Tehnika, tootmine ja ehitus |
Õppekavarühm: | Toiduainetöötlus ja – tootmine |
Sihtgrupp: | Toitlustus-, tööstus-, kaubandusettevõtete töötajad, toidukäitlejad, klienditeenindajad, koolide ja lasteaedade majandusalajuhatajad, kokad, köögipersonal, õpetaja abid ja kõik, kes tegelevad või alustavad tegevust toidukäitlejana. |
Õppekeel: | eesti keel või vene keel |
Koolituse läbiviimise koht ja õppekeskkonna kirjeldus: | Kersti Võlu Koolituskeskus OÜ, Kooli 7, Jõhvi.
Koolituskeskuses (valminud 2010.a) on 7 õpperuumi, puhkeala, 2 tualetti ja inva-WC, sissepääs liikumispuudega isikutele, parkla. Ruumid vastavad tervisekaitsenõuetele. Mööbli ümberpaigutamise võimalus rühmatööks. Koolituskeskusel on olemas kõik vajalikud tehnilised vahendid (magnettahvel, televiisor, 12 arvutid, igas auditooriumis dataprojektor, dokumendikaamera, digitahvel, video-kaamera, CD-mängija, videomagnetofon, paljundusmasin, tasuta WiFi ). |
Õppe maht: | 6 akadeemilist tundi, millest kõik on kontaktõpe. |
Õpieesmärgid: | Teadmiste omandamine toidukäitlemise valdkonnale esitatavate seadusandlike nõuete täitmiseks. |
Õpiväljundid: | Kursuse läbinu:
1) tunneb toiduhügieeni ja HACCP põhimõtteid; 2) oskab vältida toidu füüsikalist, keemilist ja mikrobioloogilist saastumist; 3) jälgib isikliku hügieeni reegleid. |
Õppe sisu: |
1) toiduhügieeni põhimõtted;
2) mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid; 3) toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid; 4) toidu füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine; 5) toidu säilitamise viisid ja tingimused ning temperatuuri kontroll; 6) käitlemisettevõtte struktuur, tehnoloogia ja seadmed; 7) puhastamine ja desinfitseerimine; 8) kahjuritõrje; 9) isiklik hügieen; 10) enesekontrolli põhimõtted; 11) toitu käsitlevad õigusaktid; 12) toitu käitleva töötaja kohustused ja vastutus toiduhügieeninõuete täitmise eest vastavalt tööülesannetele. |
Õppeprotsessi kirjeldus/kasutatavad meetodid: |
|
Õppematerjalide loend: | Koolitaja poolt koostatud õppematerjalid. |
Hindamine, nõuded lõpetamiseks: | Loengus osalemine, teoreetiliste teadmiste kontrollimine testi abil. |
Väljastav dokument: | Kersti Võlu Koolituskeskuse tunnistus. |
Koolituse läbiviijad: | Mare Hiiemäe, MA, Ida-Virumaa Veterinaarkeskuse peaspetsialist. |